MAP / MAURICE GÖTTGENS (HUZAREN)
luitenant-kolonel b.d.

ONTMOETING ROLDUC

MET HET VIZIER OP HET OOSTEN

Het boek is geschreven door historicus Jacques A.C. Bartels en lkol b.d. cav Maurice Göttgens die het voorrecht heeft gehad bij 102 gediend te hebben. De directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, prof. dr. Ben Schoenmaker heeft het Voorwoord voor zijn rekening genomen.

“Met het vizier op het Oosten” beschrijft vanaf de oprichting in 1957 tot het mobilisabel stellen eind 1975 de niet eerder
onderzochte geschiedenis van ooit het grootste bataljon van de Koninklijke Landmacht: 102 Verkenningsbataljon. Deze cavalerie-eenheid maakte tijdens het dieptepunt van de Koude Oorlog deel uit van 121 Lichte Brigade die van 1960 tot in 1963 op de Noord-Duitse laagvlakte was gelegerd.

ONRUST IN LIMBURG

Mijn middelbare schooltijd (.... tot 1968) werd gekenmerkt door toenemende maatschappelijke onrust in Zuid-Limburg  a.g.v. de aanstaande mijnsluitingen.  Mijn beroepenoriëntatie leidde mij uiteindelijk weg uit de regio van de voormalige mijnindustrie.  In het 2e jaar van de Militaire Academie zag ik kans om tijdig op onderstaande parkeerplaats te staan, net voordat de Mijnschacht Willem II met springstof omver werd geblazen.Bizar was het contrast tussen de juichende schoolkinderen en de verstilling, die bij de aanwezige oud-mijnwerkers optrad.

SEPTEMBER 1968 T/M AUGUSTUS 2003

BENOEMING / CADET KMA

Maak een Gratis Website met JouwWeb