MAP / WILLEM KIERS (60-03)

(O) PA'S  ARMY

Onder beheer van Willem Kiers is dit ludiek boekwerk samengesteld. Opgetekend zijn de herinneringen van een aantal oud commando's. Evenzo heb ik Willem de nodige informatie mogen aanreiken voor zijn boekwerk.

Beiden zijn wij van lichting 60-03 en via Vucht doorgestoomd naar het KCT. Zij het middels een andere route; Willem ging eerst naar de kaderschool. Vervolgens als cursist met lichting 60-06 het tentenkamp gedraaid. In een van de laatste weken een blessure opgelopen. Twee maanden later de afmatting met lichting 61-01 mogen overdoen. Toen hij op 2 juni 1961, de tranenpoort binnenkwam, zat ik inmiddels in de parate hap (104). Tijdens onze uitzending naar Hohne, werd Willem als sergeant toegevoegd aan de 104.

WORDT VERVOLGT......

INTERVIEW / OUD COMMANDO Sgt. Willem Kiers

1.  Wanneer kwam de gedachte om bij Defensie te gaan werken?

Wij hadden toen nog dienstplicht. Elke jongeman die 18 jaar was, werd gekeurd of hij in staat was in militaire dienst op te komen. Ik had mij opgegeven voor de Commando’s bij de Landmacht. Dit had ik drie keer ingevuld. Commando Commando Commando!


2.  Welke opleiding heeft u gevolgd?

Toen ik zo’n 19 jaar was, zat ik op de MTS in Alkmaar. Toen kreeg ik de oproep dat ik in militaire dienst moest. Ik kwam op in Vught en de eerste twee maanden dat ik hier was, liep ik nog met een boordje dicht, want ik was een rekruut, zoals dat heet. Hier leerde ik de beginselen van militair zijn, zoals leren in de pas te lopen, groeten, sociale vaardigheden, schieten, enzovoort. (1960)

Na deze 2 maanden werd iedereen ergens anders heen gestuurd; omdat ik al de opleiding had van de middelbare school mocht ik naar de Kaderschool, om onderofficier te worden. De Kaderschool duurde 6 maanden en hier leer je ook super veel, zoals de rangen en standen, bijvoorbeeld.

Na de Kaderschool ging ik naar de Commando’s in Roosendaal. Hier zaten wij in het tentenkamp, zoals dat heet. Hier krijg je echt een bikkelharde opleiding. Zo leerde je bijvoorbeeld parachutespringen, uit een rijdend voertuig springen, duiken, goed zwemmen, abseilen, klimmen, en nog veel meer!

Hoe zwaar is de Commando opleiding in vergelijking met andere militaire opleidingen?

De Commando opleiding is de zwaarste opleiding die er is, in Nederland.


3.  Wat is het grootste voordeel van het werken bij Defensie?

Je krijgt een erg breed scala aan kennis, dit kan je later ook  goed gebruiken.  Daarbij bouw je super goede vriendschappen op, eerlijkheid, voor elkaar opkomen, elkaar nooit in de steek laten, oftewel kameraadschap!


4. Wat is het (grootste) nadeel van het werken bij Defensie?

Er zijn eigenlijk weinig nadelen van het werken bij Defensie. Je hebt wel kans op veel uitzendingen, dus als je een familieman ben kan je hier nog wel eens wat moeite mee hebben…

 

5.  Bent u ooit in een gevaarlijke situatie terecht gekomen door het werken bij Defensie?

Nee, ik persoonlijk niet. Voor ‘mijn tijd’ waren er nogal wat uitzendingen naar Nieuw-Guinea en toen ik uit dienst was vooral naar landen als Suriname. Ik zat precies tussen deze tijden in, wat ik best jammer vind. Ik had dit namelijk graag mee gemaakt.

 

6. Wat was uw ouders’ mening over het werken bij Defensie?

Zij vonden het stoer van mij dat ik bij de Commando’s ging. Naast stoer ook dat Defensie een goede en ook leerzame werkgever is, een goed bedrijf om te werken dus!

 

7.  Was u, achteraf gezien, liever aan iets anders begonnen qua werk?

Er was nog dienstplicht en ik moest dus op gegeven moment ook uit het leger. Ik heb dus ook veel andere dingen gedaan, alhoewel ik Defensie toch echt super vond!

 

8.  Had u, achteraf gezien, u liever opgegeven voor een ander onderdeel bij Defensie?

Nee, absoluut niet. Ik vind de Commando’s zeker het mooiste (onderdeel) wat er is. Ik heb hier zeker weten geen spijt van, het is een top onderdeel, echt waar.

 

9.  Wat is uw mening over Defensie als werkgever en waarom?

Ik vind het een goed bedrijf, ik heb er zeker goede ervaringen mee. Ze zijn eerlijk, dat is voor mij erg belangrijk. Er wordt je altijd eerlijk verteld wat je te wachten staat en dat waardeer(de) ik erg!

 

10.  Op welke leeftijd bent u gestopt met het werken bij Defensie?

Na mijn dienstplicht ben ik gestopt met het werken bij Defensie. Ik heb hier na veel dingen gedaan als beroepsoefenaar en bij veel wat ik deed kwamen de vaardigheden die ik leerde bij Defensie nog erg goed van pas!

 

                           Dit verslag is geschreven door Tomas Bosschieter voor zijn scriptie op school.