NEDERLANDS INSTITUUT MILITAIRE HISTORIE

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) is een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis. Het gaat om de geschiedenis van de Nederlandse strijdkrachten in de periode van de Tachtigjarige Oorlog tot nu. Het NIMH beheert een unieke militair-historische collectie en maakt deze toegankelijk voor een breed publiek. Daarnaast publiceert het instituut wetenschappelijke studies en verzorgt het onderwijs en lezingen.
Website: https://defensie.nl

TAKEN LANDMACHT

De Koninklijke Landmacht draagt op de grond bij aan vrede, vrijheid en veiligheid in Nederland en daarbuiten. De landmacht doet dit met professionele en goed getrainde militairen. Zij gaan door waar anderen moeten stoppen. Onder de zwaarste omstandigheden voeren zij gevechtsoperaties uit, bieden humanitaire hulp of ondersteunen bij rampen.

KORPS COMMANDOTROEPEN

Het Korps Commandotroepen (KCT) is de speciale eenheid van de Koninklijke Landmacht. Commando’s voeren als zelfstandige eenheid speciale operaties uit in vijandelijk gebied. En ze verlenen steun aan bondgenoten en eenheden van landmacht, luchtmacht en marine.

  • Het Korps Commandotroepen (KCT) werd opgericht op 22 maart 1942. Eigenlijk gebeurde er op die dag weinig bijzonders: geen ceremonie, geen fanfare en zelfs geen Koninklijk Besluit. Sterker nog, waarschijnlijk was niemand zich ervan bewust dat het de geboortedag van het KCT was.

KCT / 1950 -1964

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, de dekolonisatieoorlog in Indië en de vroege Koude Oorlog waren de commando’s allround Special Forces. Net als nu. Zij waren in de jaren ‘40 en ‘50 vechtsoldaten bij uitstek. De commando’s konden onder moeilijke omstandigheden gevaarlijke offensieve acties voorbereiden en uitvoeren.

KCT / 1964 -1989

De Koude Oorlog werd gelukkig nooit een hete, maar de plannen lagen wel klaar. Als het Warschaupact zou aanvallen moesten parate troepen van de NAVO aan het IJzeren Gordijn de 1e klap opvangen. Intussen zou de NAVO de rest van de legers mobiliseren en zo snel mogelijk naar Duitsland brengen. Ook was de hulp van extra Amerikaanse eenheden voorzien. Het kostte natuurlijk wel tijd om die naar Europa te krijgen.

  • Om tijd te winnen zouden de NAVO-troepen een vertragend gevecht leveren tot aan een meer westelijk gelegen verdedigingslijn. Daar moesten ze standhouden, in afwachting van versterkingen. De NAVO-troepen kregen elk een eigen verdediging vak toegewezen. Het Nederlandse vak lag op de Noord-Duitse laagvlakte.
  • Vanaf 1961 stationeerde Nederland bij toerbeurt commandocompagnieën op de legerplaats in het Noord-Duitse plaatsje Hohne. De commando’s maakten zich op voor een nieuwe taak. Ze zouden na een aanval van het Warschaupact optreden als een stay behind organisatie in bezet gebied. Dit zou de start blijken voor een nieuw soort commando: de gespecialiseerde waarnemer-verkenner.

KCT / 1990 T/M HEDEN

De val van de Berlijnse muur op 9 november 1989 was de inleiding tot een reeks gebeurtenissen die een grote invloed hebben gehad op organisatie en optreden van de krijgsmacht en dus ook van het Korps Commandotroepen. Met het vervagen van de Koude Oorlog verdween de Noord-Duitse laagvlakte als verwacht strijdtoneel uit beeld en werd ingewisseld voor de vele conflictgebieden elders in de wereld. De commando-waarnemer verkenner-para had zijn bijdrage aan de wereldvrede geleverd en droeg het stokje over aan de commando-speciale operaties.

  • De veranderde situatie na de val van de Berlijnse Muur en de verwachte inzet van Nederlandse militairen in crisisgebieden leidden begin jaren negentig tot de oprichting van de Luchtmobiele Brigade en de 108 Commandotroepencompagnie.
  • De functies in de 108 kregen als functiebenaming “commando-speciale operaties“. De Luchtmobiele Brigade en de 108 Commandotroepencompagnie waren de eerste eenheden van de Koninklijke Landmacht die volledig met beroepspersoneel gevuld waren. Begin 1994, één jaar na de oprichting, werden beide eenheden ingezet in het voormalig Joegoslavië. Inmiddels was de discussie over de voor- en nadelen van een beroepsleger in volle hevigheid losgebarsten.
  • In korte tijd veranderde de algemene opinie van “dat nooit” in “zo snel mogelijk”. De opkomstplicht werd afgeschaft en de laatste dienstplichtig commando-waarnemer verkenners werden medio 1995 met enig ceremonieel uitgezwaaid en daarmee was deze functienaam geschiedenis geworden.
  • Inmiddels zijn we meer dan twintig jaar verder. In die jaren is ontzettend veel gebeurd, zowel op organisatorisch als op het operationele vlak. Het Korps Commandotroepen is inmiddels uitgebouwd tot een professionele “Special Forces” eenheid dat in die relatief korte tijd zijn sporen al heeft verdiend. Uitzendingen naar o.a. Bosnië, Kosovo, Macedonië, Irak en Afghanistan leverden een schat aan ervaring op. De opleiding van de commando-speciale operaties is inmiddels volledig uitgebalanceerd en kan zich meten met de meest gerenommeerde “Special Forces” opleidingen van soortgelijke buitenlandse eenheden.