1960-1962

In 2020 is het 60 jaar geleden dat de spanning in de wereld zijn top begon te krijgen. Ook de spanning in Europa liep hoog op, Oost Duitsland waar de grens lag tussen Oost en West werd zwaarder onder druk gezet, veel mensen uit het oosten wilden vluchten naar het westen, wat tot gevolg was dat de grens tussen oost en west strenger werd bewaakt.

In augustus 1961 liep het zo hoog op dat Oost Duitsland op bevel van Chroetsjov de grens tussen OOST en WEST geheel afsloot door een z.g.n. IJZEREN GORDIJN aan te leggen. Niet alleen een muur maar ook een strook landmijnen en bewaking door de Oostduitse Volkspolizei in de volksmond de VOPO genoemd vormden het ijzeren gordijn. In CUBA probeerde Rusland raketten te plaatsen. Al met al was de situatie op een komende oorlog lijkend.

Alle dienstplichtige militairen in Nederland moesten paraat worden gemaakt en hun diensttijd met 2 maanden verlengd. De koude oorlog was een feit. De 121e BRIGADE werd aangevuld en direct naar zijn NAVO bestemming gedirigeerd. Huzaren, Commando’s, M.P. , Genie en nog meer ondersteunende onderdelen werden per direct met eigen vervoer en heel hun hebben en houwen naar HOHNE West Duitsland gezonden.

Met het vizier op het oosten gericht namen alle deelnemende landen hun toegewezen zones in. Het Nederlandse leger oefende dat het een lust en een leven was, zij moesten klaar zijn voordat het echt om het eggie zou beginnen. De Lüneburger Heide was en is een pracht van een oefenterrein welke nu nog steeds wordt gebruikt.

Meer dan 3000 Nederlandse militairen van de lichtingen 1960 en 1961 hebben hun dienstplicht daar toen moeten vervullen, ook bij alle andere zones was de paraatheid op zijn scherpst. Het westen stond klaar om het oosten tegen te houden. Chroetsjov koos eieren voor zijn geld en de spanning nam iets af in 1963. Wat de oorlog tussen Noord en Zuid was in de jaren 1950 en 1970 tussen Korea en Vietnam had zomaar nu kunnen gebeuren tussen Oost en West in Europa.

*********************

Een reünie voor al deze HOHNE GANGERS zou voor al deze oudgedienden van rond de 80  een grote eer zijn. De Bernhardkazerne in Amersfoort zou een mooie centrale plek zijn om hier hun verhalen en anekdotes te mogen vertellen.

misschien mogelijk op een woensdag in oktober 2020